PLAN REORGANIZARE RADEF

ANUNT vanzare imobil si teren Sos Straulesti 3-5 Bucuresti!

Vanzare Imobil Bacau - Vanzare Imobil Timis

Declaraţia de aderare la Strategia Naţională Anticorupţie 2021-2025

Anunt licitatie 17 apr 2024 - inchirieri Bucuresti, Azuga, Orsova, Slatina, Alba Iulia

Ansamblul Monumental “Calea Eroilor”


afis a2.cdrÎn perioada 25-29 octombrie a.c., la Târgu-Jiu va avea loc o serie amplă de manifestări omagiale, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la luptele de la Podul Jiului, la trei luni de la intrarea României în Primul Război Mondial. Ele sunt dedicate memoriei soldaţilor români căzuți la datorie, ale căror fapte de eroism au făcut posibilă Marea Unire a românilor de la 1 decembrie 1918. Jertfa lor pentru ţară şi neam l-a inspirat apoi pe Constantin Brâncuşi în ridicarea capodoperei lui de la Târgu-Jiu, numită sugestiv Ansamblul Monumental „Calea Eroilor”. Evenimentul face parte din acţiunile proiectate în „Anul Brâncuşi”, când se celebrează şi 140 de ani de la naşterea marelui artist român.

Organizatorii manifestării sunt Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Consiliul Județean Gorj, Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Guvernul României – Departamentul „CENTENAR” şi Institutul Cultural Român, având următorii parteneri: Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Transporturilor, Inspectoratul Școlar Județean Gorj, Garnizoana Târgu-Jiu, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Protoieria Târgu-Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” Gorj, Oficiul Național „Cultul Eroilor”, Direcția Județeană Gorj a Arhivelor Naționale, RADEF RomâniaFilm, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Târgu-Jiu, Fanfara Asociației Culturale „Armonia”.

Miercuri, 26 octombrie se va desfăşura la Centrul Național de Informare Turistică o masă rotundă dedicată împlinirii a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși. Vor participa brâncuşiologi, artişti, scriitori, regizori, membri ai consiliului ştiinţific al Centrului Brâncuşi (care şi organizează manifestarea). Cu acest prilej se va lansa cartea „Noica & Brâncuși”, a regretatului brâncuşiolog Ion Pogorilovschi (prezintă Genoveva Pogorilovschi).

La Muzeul de Artă din Parcul Central va avea loc vernisajul expoziție de desen Vlad Ciobanu, urmată de lansarea volumului Adamaru zice:(impresii giurgiuvene). Poeme de și despre Adrian Pârvu. Seara, în Parcul Coloanei, actorul Stelian Preda-Pepene va susţine un recital „Constantin Brâncuși”, inspirat de piesa Coloana fără Sfârșit de Mircea Eliade (toate trei evenimentele sunt organizate de Centrul „Brâncuşi”).

Joi, 27 octombrie, va avea loc o procesiune pe „Calea Eroilor”, organizată de asemenea de Centrul „Brâncuşi”. Aceasta va începe la Masa Tăcerii, printr-o evocarea a luptelor de la Podul Jiului, (de către dr. Gh. Nichifor) şi prezentarea implicațiilor ansamblului brâncușian în destinul cultural al Târgu-Jiului (de către dr. Sorin Lory Buliga). La procesiunea religioasă și militară desfăşurată între Masa Tăcerii și Coloana fără Sfârșit participă reprezentanţi ai clerului (Protoieria Târgu-Jiu), militari (Garnizoana Târgu-Jiu), dansatori (Ansamblului Artistic Profesionist „Doina Gorjului”), studenți, elevi şi publicul târgujian. Cu această ocazie, la Biserica „Sfinții Apostoli” (numită mult timp şi Biserica „Eroilor”) va fi oficiată o slujbă pentru sufletul eroilor. Elevi ai Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” vor prezenta un moment „street-art” şi un moment folcloric.

La Galeriile Municipale de Artă va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului Florin Hutium (organizatori: Centrul „Brâncuşi” şi Filiala Târgu-Jiu a U.A.P. România).

La cinematograful „Sergiu Nicolaescu” vor avea loc mai multe evenimente organizate de Centrul „Brâncuşi”, în parteneriat cu RADEF RomâniaFilm, după cum urmează: recital de violoncel al artistului Mircea Suchici (Filarmonica „Oltenia” Craiova); lansarea Tratatului de Hermeneutică a Sculpturii abstracte – perspectiva endogenă. Brâncuşi – simbolismul hylesic de Matei Stîrcea Crăciun (Institutul de Antropologie „Francisc Rainer” al Academiei Române) şi spectacolul-lectură Brâncuşi-Titulescu – suflete pereche cu Ilie Gheorghe și Nicolae Coande. Şi tot aici se va decerna Premiul Naţional „Constantin Brâncuşi”, inițiat de Centrul „Brâncuși” în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Vineri, 28 octombrie, se vor derula mai multe evenimente în diverse locuri. În Piața Victoriei va putea fi admirată expoziția „Altare spre cer – troițe închinate eroilor neamului” (organizată de Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” Târgu-Jiu). Ceremonialul militar de evocare a eroilor din Primul Război Mondial se va desfăşura în Cimitirul Eroilor din Târgu-Jiu. În Parcul Coloanei va avea loc adunarea populară numită „Calea Eroilor – Ansamblul brâncușian dedicat memoriei eroilor căzuți în Primul Război Mondial”, urmată de o vizită la Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor, Masa Tăcerii și Podul Ferdinand (obiectul simbol al luptelor de la Jiu). Seara se va ţine şedința solemnă comună a Consiliului Județean Gorj și Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu, unde va fi şi o gală de premii. Ziua se va încheia cu spectacolul „Zestrea”, susținut de „Cvartet Transilvan” în Sala rotundă de pe Insulița Jiului.

Sâmbătă, 29 octombrie, poate fi admirată expoziția de fotografie de epocă „Contemporan cu Brâncuși”, la Sediul CJCPCT Gorj. În după-amiza aceleiaşi zile se va prezenta reconstituirea istorico-militară „100 de ani de la luptele de la Podul Jiului”, în două locaţii: la orele 12,00 la Podul Jiului din Parcul Central şi la orele 17,00 pe Defileul Jiului (participă Asociația „Tradiția militară” din București și Asociația „Deutche Freie Korps” din Arad).

În toată perioada 24-29 octombrie se va ţine un ciclu de lecții deschise și evenimente organizat în școlile și liceele din județul Gorj, sub egida „România în Primul Război Mondial – omagiu și recunoștință eroilor neamului” (organizează Inspectoratul Școlar Județean Gorj și Societatea de Științe Istorice din România, Filiala Gorj). De asemenea, târgujienii vor putea admira la Casa Armatei din Târgu-Jiu o expoziție de fotografie, film și machete numite „Trenuri din Primul Război Mondial” (organizator: Ministerul Transporturilor, CENAFR și Muzeul Căilor Ferate).

Share

Comenteaza

Spune-ti parerea